:: WILK  (Canis lupus)) ::

 

     
Wilk  (Canis lupus)

Wilk podobny jest do psa owczarka, budowę ma jednak silniejszą, bardziej krępą, krótsze nogi (łapy), wielki, szeroki łeb i spuszczony ogon (polano). Futro ma wilk brązowo-popielate, niezbyt gęsto podbite. Podbrzusze popielate, łeb popielato-brązowo-czarny. Koło pyska, na podgardlu i w uszach ma włos popielato-srebrzysty. Polano puszyste, ciemne z wierzchu, na końcach włosów czarniawe. Uszy stojące, czoło szerokie, płaskie, oczy (lampy) brązowe, ukośnie osadzone, kark silny. Odróżnienie basiora (samca) od wadery (samicy) szczególnie w lesie wśród drzew jest bardzo trudne. Teoretycznie jest to możliwe po zewnętrznym wyglądzie; basior ma silną budowę korpusu, gruby kark i duży, szeroki łeb, czasem ciemniejsze futro. Długość korpusu wilka dochodzi (bez polana) do 140 cm, wysokość w barku do około 75 cm, długość polana wynosi około 40-45 cm. Dojrzały wilk ma masę 40-60 kg.

Jaki jest tryb życia wilków?

Wilk żyje zarówno w większych, zagospodarowanych lasach, jak i najbardziej dzikich, zapomnianych przez człowieka ustroniach leśnych pełnych rozpadlin, jarów, gąszczów. Występuje w województwach północnych, wschodnich i południowo-wschodnich, a w pozostałych jest rzadki. Jako ostoję obiera miejsca zarośnięte łozą, trzciną, jeżynami, maliniakiem lub wysokimi trawami - zawsze jednak w pobliżu wody. Wilki latem żyją rodzinami, a w zimie w watahach, po kilkanaście sztuk. Jedną z przyczyn ich gromadnego żyda jest chęć spotęgowania siły napastniczej, gdyż potrafią one w sposób zorganizowany osaczać zwierzynę i gromadnie atakować nawet większe jej stada. Wskutek braku żeru watahy rozbijała się na mniejsze grupy (po 2-3 sztuki) i zapuszczają się na tereny dotychczas przez siebie nie opanowane. Wilk chodzi ze spuszczonym łbem, zwisającym jak gdyby nieruchomo, polano ma również opuszczone w dół, a w czasie ucieczki podwinięte między nogi.

 

Jak przebiega rozmnoża u wilków?

Cieczka u wilków odbywa się w końcu stycznia i z początkiem lutego. Wadera nosi płód przez 9 tygodni. W kwietniu wadera pomiata 4-8 ślepych wilcząt w gnieździe. Gniazdo to urządza sobie wilk w gęstwinach, podmokłych, zarośniętych jarach, krzakach, wśród bagien i w innych trudno dostępnych dla człowieka miejscach. Często jest to odpowiednio poszerzona jama borsucza lub lisia pod wykrotem lub kopą chrustu. Wychowywaniem młodych zajmuje się wadera i basior z tym, że basior dostarcza żywności dla wilcząt. Wilk żyje do około 15 lat.

 


  Czym żywi się wilk?

Wilk jest mięsożerny. Głównym jego żerem są zwierzęta leśne oraz zwierzęta domowe, zarówno upolowane przez niego jak i padłe. Wilki żerują głównie w nocy, jednak pod wpływem głodu napadają stada owiec i bydła na pastwiskach nawet w dzień. Wilk napada na swe ofiary według jednej stałej metody: stara się najpierw rozerwać brzuch, a potem atakuje tylne nogi, ażeby przewrócić swą ofiarę i chwycić ją za gardło. Jeżeli napadu dokonuje kilka wilków, wówczas atakują one równocześnie ze wszystkich stron. Wilk jest bardzo krwiożerczy, zwierzynę dusi (zarzyna) nie tylko w ilości potrzebnej dla zaspokojenia głodu, ale również dla zbójeckiej satysfakcji, w szczególności jeśli uda mu się dostać do zabudowań, np. owczarni. Ze szczególną zajadłością poluje na zwierzynę płową, powoduje wśród niej duże szkody. Wilki umieją polować z naganką, a więc jedne napędzają zwierzynę, a drugie w ukryciu czekają na jej zbliżenie się. Takie polowania organizują na zwierzynę płową i na dziki. Z głodu podchodzą do zabudowań ludzkich, gdzie wkradają się do stajni i obór, napadają na pasące się owce i bydło. Wilk atakuje także człowieka, jest to jednak wypadek rzadki. Czynią to jedynie wilki wściekłe lub bardzo wygłodzone. Wilk w ciągu nocy potrafi przejść 30-50 km. Po obfitym nocnym obżarstwie odchodzi od miejsca żeru 2-10 km i tam zalega.


 
Jak wygląda ślad wilka?

Trop wilka jest podobny nieco do tropu psa, ale jest większy i bardziej wydłużony, ma wyraźnie odciśnięte poduszki palców i pazury, w szczególności dwóch środkowych. Poduszki dłoniowe przedniej łapy wilka mają kształt serca, zaś łapy psiej - owalny. Ślady wszystkich łap wilka idącego truchtem dają linię prawie prostą, odstępy jednak między odciskami są nierównomierne. Podczas ucieczki wilk skacze (galopuje), robiąc odciski czterech nieregularnie ułożonych łap równocześnie. Wataha wilków idących truchtem pozostawia tylko jeden ślad.

 

  

  Jak liczba wilków występuje w europie?

Polska ogółem - ok. 500 osobników
Polska (tereny zachodnie) - 12
Hiszpania - 2000
Francja - 25


 


 

 

Quiz dotyczący wilka

 


  Do pobrania  - "Komputerowy słownik gwary łowieckiej"  
       

 

 

 

Strona główna

 

xxx

 © 2001-2018 Ryszard Łosiniecki