:: Szakal złocisty  (Canis aureus) ::

 

     
Szakal złocisty  (Canis aureus)

 

Szakal złocisty zamieszkuje południową i południowo-zachodnią Azję (Indochiny, Bliski Wschód) oraz  południowo-wschodnią Europę (Półwysep Bałkański). W ostatnich latach obserwuje się ekspansję tego gatunku w Europie. Jego występowanie w Polsce odnotowano po raz pierwszy w 2015 r. w woj. zachodniopomorskim. Do tej pory obserwowano go w kilkunastu lokalizacjach, głównie w północnej części kraju. Nie jest on gatunkiem obcym, ponieważ zasiedlanie terytorium Polski przez szakala złocistego jest procesem naturalnym.

 

 

 

Charakterystyka


Szakal ma złote, krótkie, szorstkie futro. Zakres jego barwy jest pomiędzy złotym a jasnożółtym kolorem, przechodzącym w kolor brązowy na końcach kończyn.

Czaszka szakala złocistego jest podobna w kształcie bardziej do czaszki kojota i wilka szarego niż do czaszek innych szakali. Samice oznaczają swój rejon za pomocą gruczołów zapachowych. Gruczoły te znajdują się na pysku i odbycie w pobliżu narządów płciowych.

Szakal złocisty osiąga przeciętnie 70–105 cm długości z kolei długość ogona 25 cm. Wysokość mieści się w granicach 38–50 cm w kłębie. Samce ważą 7–15 kg przeciętnie 15% większe od samic. Żyje 7-9 lat na wolności, ale może dożyć nawet 16 lat w niewoli.


         Rozród

Szakale są zwierzętami monogamicznymi. Samice łączą się tylko z jednym partnerem na całe życie. Żyją w grupach rodzinnych, w których obok pary rodzicielskiej i ich młodocianego potomstwa jest kilka dorosłych osobników, starszych synów, córek lub obcych zaadoptowanych osobników, zwanych asystentami.

Ciąża trwa 63 dni. Gniazda lęgowe budują w jaskiniach, gdzie na świat przychodzi od 2 do 4 szczeniaków ważących od 200 do 240 gramów. Po urodzeniu są ślepe, a oczy otwierają się im po dziesięciu dniach. Matka karmi je przez 3 miesiące. Potem młode przyłączają się do stada, gdzie uczą się dorosłego życia.

 

 

 

 

 


 

 

Quiz dotyczący szakala

 

  Do pobrania  - "Komputerowy słownik gwary łowieckiej"  
       

 

 

Strona główna

 

***

 © 2001-2018 Ryszard Łosiniecki